Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výroba dortu od A po Z-poradna

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dobrý den,v tomto příspěvku chci pro ty co si dortík chtějí upéci

sami poradit jak na to :

 

1:Poschánět všechny suroviny a ostatní potřeby:je to možná hloupá rada až zbytečná,ale párkrát se mi stalo,že jdu péct a nemám např.kypřící prášek..

co potřebujete na korpus:polohrubá mouka

                           cukr krupice

                           vajíčka 10 ks na jeden dortík(průměr)

                           kypřící prášek

                           olej slunečnicový

                           -pečící papír na vyložení formy a pod dort při plnění

co potřebujete na naplnění:

                            džem na promazání

                            popřípadě ovoce na proložení do krému(používám jahody,banány,mandarinky,meruňky,hroznové víno bez pecek půlené(

                            suroviny na krém dle druhu viz recepty  druhy krémů....(já dělám většinou tvarohovo jogurtový a na to je potřeba(jeden velký jogurt,tři tvarohy ve vaničce,dva pudingy bez vaření Olé,cukr

 Dále karton ,krepový či dárkový balící papír jednobarevný či se vzorem,celofán,izolepa..

2:Upečeme korpus dle receptu..viz recepty v menu.Já pokud formu nepotřebuju hned na pečení dalšího dortu nechávám vychladnout ve formě do druhého dne.Poté oříznu nožem dokola a vyklepnu z formy na dostatečně velký pečící papír.

 

3:Plnění dortu.Poté proříznu dvakrát a pláty si rozložím po papíru.Všechny pomažu džemem.Na první plát natřu krém-přiložím další plát pomazaný marmeládou nahoru-natřu znovu krémem-přiklopím poslední plát marmeládou už dospod.Poté zatřu do hladka krémem z nutely a jednoho másla.Nechávám ztuhnout v chladné nevytápěné místnosti(v létě samozřejmě v lednici).

4:Postup u dortu speciálních tvarů--dorty 2 D a 3D.Pokud dělám plastický dort ve 2D ,tak si většinou upeču korpus na plech nebo ve velké čtvercové formě.Naplním celý korpus klasicky viz.výšePoté vyříznu z korpusu přibližný tvar .Např hlavu koně dle nějakého obrázku z netu či podle již hotového dortu z netu.Odřezky s krémem dám do mísy a rozmačkám na jemnou hmotu(neboli po cukrářsku punčovinu-můžu přidat ještě trochu marmelády a rum dle chuti každého).Touto hmotou vytvaruju dort do plastična..uši,hubu atd.Poté dort potřu celý krémem z nutely a másla.

   V případě 3 D..např.autíčko Blesk..si upeču korpus v oválném pekáčku ..korpus naplním viz výše a poté seříznu předek i zadek korpusu dle požadovaného tvaru.Můžete si položit skutečnou hračku na kuchyň a podle toho tvarovat korpus.Odřezky použiji na dotvarování čumáku I zadku auta.V těchto případech už záleží více na zručnosti vytvarovat korpus do požadovaného tvaru.Mě pomáhají obrázky skutečných věcí,hraček,zvířátek z netu či používám hračky dětí

 

5:Potahování dortu Dort před potahováním nechávám na pečícím papíře a přenesu si ho na kartonovou podložku obalenou krepovým papírem(či balícím)a celofánem.Když si takto dort necháte na papíře tak se vám s ním dobře manipuluje právě při přendávání(já ho vždy přesunu jen na připravenou podložku.Poté pečící papír odtrhám podél tvaru dortu.Pod dortem papír zůstává.Takto máte připraveno na potažení a všechnu nečistotu pak krásně z celofánu nakonec setřete vlkým ubrouskem.

a)dorty kulaté atd.Připravíme si dostatečné množsvtí hmoty(já používám nejvíce pravý marcipán a v případě bílé barvy dortu většinou Smartflex či K2.Marcipán si obarvíme gelovými barvami viz potřeby na dorty.Dá se barvit i sypkými potr.barvami,ale můžete mít ve hmotě vidět malé tečky z barvy.Hmotu necháme chvíli odpočinout.Připravíme si pečící papír,posypeme jemně prosátým moučkovým cukrem .Válečkem rozválíme hmotu na dostatečně velkou plochu dle velikosti dortu.Rozválíme na výšku 4 mmm.Pokud je plát příliš tenký může prosvítat tmavý krém a povrch není tak krásně hladký .Marcipán kopíruje povrch a pokud nemáte opravdu krásně vyhlazený dort,bude jakákoli nerovnost při slabší vrsvě více znát.Já používám dále na vyhlazení tzv.cukrářskou žehličku viz potřeby na dorty.Dále plát překlopíme na dort a upravíme a právě žehličkou vyhladíme vrch i boky dortu.Poté si dort potřu štetečkem namočeným v alkoholu,tím odstraníte všechny stopy cukru,které mohly ulpět na povrchu marcipánu při potažení.Videa na správné potahování bez varhánků  najdete na netu dost.To se teoreticky jednoduše nedá moc popsat,to je potřeba vidět.

http://www.youtube.com/watch?v=IsrgS9eB1bE

 

http://www.youtube.com/watch?v=vecmy4nKT-A&feature=related

 

Potahování 2 D a 3 D dortů je stejné a hmotu upravíme dle povrchu dortu,dohlazuji prsty.

 6:Zdobení dortu-Dortík si ozdobíte dle fantazie a přání oslavence pro kterého je určen.Dá se zdobit vykrojením postavičky na placato.Dále figurkami ve 3D a dozdobení např.travička kytičky .Na výrobu kytiček, atd. existuje spousta pomůcek viz. potřeby na dorty..pomůcky na marcipán.Buď jsou vykrajovátka obyčejná jako na cukroví a nebo vykrajovátka s pístem,která vám do hmoty vyrazí i kresbu.Zde spousta videí na zdobení

http://www.videomix.cz/video/wJS3jwKs0wg/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA