Jdi na obsah Jdi na menu
 


recepty na zákusky a řezy

 

Pestrý koláč

Suroviny
5 vajec
300 g cukru
250 g Hery
300 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek
do pečiva
1 šlehačka
1 vanilínový cukr
3  pudinky různych příchutí, tuk na plech
tuzemský rum , citrónová anebo čokoládová poleva


Pracovní postup
Vejce, cukr a Heru utřeme. Postupně přidáme mouku s práškem do pečiva, šlehačku a vanilínový cukr. Těsto rozdělíme na tři části. Do každé části přidáme jeden  pudinkový prášek. Na vymazaný plech lžicí klademe různobarevné kopky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Upečené pokro-píme tuzemským rumem a polejeme čokoládou.


 
Buchty trochu jinak


Suroviny
2 kostky droždí
1 kg polohrubé mouky
3 lžíce práškového cukru
1 prášek do pečiva
3 žloutky
2 dl oleje
5 dl teplého mléka

Pracovní postup
V asi 2,5 dl teplého mléka rozpustíme 2 lžíce cukru, 2 kostky droždí a necháme nakynout. Zbylé suroviny a vykynutou směs smícháme, olej přidáme až na konec. Necháme 30 minut podkynout a těsto rozdělíme na 4 části. Každou část vyválíme do tvaru kruhu a rozdělíme na 8 trojúhel-níků. Plníme salámem, sýyrem, okurkou, vajíčkem anebo kukuřicí. Trojúhelníky stáčíme směrem dovnitř, do středu. Na plechu necháme odstát hodinu. Před pečením je  potřeme žloutkem a mlékem, po upečení zas studenou sladkou vodou.
 

Sametová roláda
 
Suroviny
Těsto: 6 vajec
5 lžic krystalového cukru
1/2 lžičky jedlé sody
3 lžíce kakaa
Náplň: 2 dl mléka
1 žloutek
3 lžíce hrubé mouky
250 g másla, 2 lžíce kakaa
7 lžic práškového cukru
1 vanilínový cukr

Pracovní postup
Bílky rozšleháme, postupně s nimi i cukr, dokud nevznikne tuhý sníh. Všleháme žloutky a přimícháme kakao rozmíchané s jedlou sodou. Pečeme 5 minut ve vyhřáté troubě na plechu vyloženém pomaštěným papírem. Potom vyndáme ven, roládu nestáčíme, po mírném vychladnutí ji vyklopíme na vál posypaný práškovým cukrem a papír odstraníme. Po vychladnutí ji natřeme nejdříve  světlou, vzápětí tmavou náplní a svineme.
Náplň: Mléko, žloutek a mouku uvaříme. Do vychladnuté kaše přidáme rozetřené máslo a utřeme. Náplň rozdělíme na dvě časti. Do jedné přidáme 2 lžíce práškového cukru a 1/2 vanilínového cukru, a do druhé přidáme kakao, 5 lžic práškového cukru a 1/2 vanilínového cukru.
 

 

Řezy s Margot tyčinkou

Suroviny
1 šlehačka
2 dl krystalového cukru
4 dl polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vanilínový cukr
2 celá vejce
1 dl mléka
1 dl oleje
1 strouhaná čokoládová tyčinka Margot

Pracovní postup
Smetanu , cukr, mouku, prášek do pečiva, vanilínový cukr, vejce, mléko, olej a nastrouhanou čokoládu spolu zpracujeme. Těsto dáme na vymazaný plech a ve vyhřáté troubě upečeme. Po upečení polejeme čokoládoveu poleveu anebo posypeme práškovým cukrem.

 

 

Tvarohový koláč s drobenkou
Suroviny
Těsto: 300 g hladké mouky
150 g másla
80 g práškového cukru
1 vejce, špetka soli
Náplň:

120 g másla
800 g měkkého tvarohu
citrónová šťáva
250 g práškového cukru
4 vejce
80 g vanilkového pudinku
2 vanilínové cukry
Drobenka:

200 g másla
300 g polohrubé mouky
200 g cukru


Pracovní postup
Z másla, mouky, cukru, vica a ze špetky soli pripravíme těsto, které rozválíme na pomoučeném vále. Přeneseme ho na vymazaný, moukou vysypaný plech a vložíme péci do vyhřáté trouby na 10 minut. Vyndáme ho a necháme vychladnout. Potom na těsto rozetřeme náplň. Posypeme drobenkou připravenou smícháním mouky, másla, cukru a vložíme do trouby péci na 35 až 40 minut.
Náplň: Máslo s cukrem utřeme. Přidáme tvaroh, vanilínový cukr,  vanilkový pudink, celé vejce, citrónovú šťavu a smícháme.


 

Kokosový koláč na oplátce
 
Suroviny
Těsto: 7 bílků
300 g práškového cukru
100 g strouhaného kokosu
5 lžic hrubé mouky
půl sáčku prášku
do pečiva,

dortová oplatka

Náplň:

7 lžic mléka
7 lžic práškového cukru
7 žloutků, celé máslo

Pracovní postup
Z bílků a cukru vyšleháme tuhý sníh. Potom přidáme kokos, hrubou mouku, kypřící prášek a smícháme. Pečeme na dortové oplatce. Po vychladnutí potřeme náplní a polejeme čokoládoveu polevou.
Poleva: Žloutky, cukr a mléko šleháme nad parou do zhoustnutí. Do vychladnuté hmoty přidáme celé máslo, případně i 2 lžíce kakaa.