recepty na zákusky a řezy
Pestrý
koláč
Suroviny
5 vajec
300 g cukru
250 g Hery
300 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek
do pečiva
1 šlehačka
1 vanilínový cukr
3 pudinky různych příchutí, tuk na plech
tuzemský rum , citrónová anebo čokoládová poleva
Pracovní
postup
Vejce, cukr a Heru utřeme. Postupně přidáme mouku s práškem do pečiva, šlehačku
a vanilínový cukr. Těsto rozdělíme na tři části. Do každé části přidáme jeden pudinkový prášek. Na vymazaný plech lžicí klademe
různobarevné kopky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Upečené pokro-píme
tuzemským rumem a polejeme čokoládou.
Buchty
trochu jinak
Suroviny
2 kostky droždí
1 kg polohrubé mouky
3 lžíce práškového cukru
1 prášek do pečiva
3 žloutky
2 dl oleje
5 dl teplého mléka
Pracovní
postup
V asi
Sametová
roláda
Suroviny
Těsto: 6 vajec
5 lžic krystalového cukru
1/2 lžičky jedlé sody
3 lžíce kakaa
Náplň:
1 žloutek
3 lžíce hrubé mouky
250 g másla, 2 lžíce kakaa
7 lžic práškového cukru
1 vanilínový cukr
Pracovní
postup
Bílky rozšleháme, postupně s nimi i cukr, dokud nevznikne tuhý sníh. Všleháme žloutky
a přimícháme kakao rozmíchané s jedlou sodou. Pečeme 5 minut ve vyhřáté
troubě na plechu vyloženém pomaštěným papírem. Potom vyndáme ven, roládu nestáčíme, po
mírném vychladnutí ji vyklopíme na vál posypaný práškovým cukrem a papír odstraníme.
Po vychladnutí ji natřeme nejdříve světlou, vzápětí tmavou náplní a svineme.
Náplň: Mléko, žloutek a mouku uvaříme. Do vychladnuté kaše přidáme rozetřené
máslo a utřeme. Náplň rozdělíme na dvě časti. Do jedné přidáme 2 lžíce
práškového cukru a 1/2 vanilínového cukru, a do druhé přidáme kakao, 5 lžic
práškového cukru a 1/2 vanilínového cukru.
Řezy
s Margot tyčinkou
Suroviny
1 šlehačka
2 dl krystalového cukru
4 dl polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vanilínový cukr
2 celá vejce
1 dl mléka
1 dl oleje
1 strouhaná čokoládová tyčinka Margot
Pracovní
postup
Smetanu , cukr, mouku, prášek do pečiva, vanilínový cukr, vejce, mléko, olej a
nastrouhanou čokoládu spolu zpracujeme. Těsto dáme na vymazaný plech a ve vyhřáté
troubě upečeme. Po upečení polejeme čokoládoveu poleveu anebo posypeme
práškovým cukrem.
Tvarohový
koláč s drobenkou
Suroviny
Těsto:
150 g másla
80 g práškového cukru
1 vejce, špetka soli
Náplň:
800 g měkkého tvarohu
citrónová šťáva
250 g práškového cukru
4 vejce
80 g vanilkového pudinku
2 vanilínové cukry
Drobenka:
300 g polohrubé mouky
200 g cukru
Pracovní
postup
Z másla, mouky, cukru, vica a ze špetky soli pripravíme těsto, které rozválíme
na pomoučeném vále. Přeneseme ho na vymazaný, moukou vysypaný plech a vložíme péci
do vyhřáté trouby na 10 minut. Vyndáme ho a necháme vychladnout. Potom na těsto
rozetřeme náplň. Posypeme drobenkou připravenou smícháním mouky, másla, cukru a
vložíme do trouby péci na 35 až 40 minut.
Náplň: Máslo s cukrem utřeme. Přidáme tvaroh, vanilínový cukr, vanilkový pudink, celé vejce, citrónovú šťavu
a smícháme.
Kokosový
koláč na oplátce
Suroviny
Těsto: 7 bílků
300 g práškového cukru
100 g strouhaného kokosu
5 lžic hrubé mouky
půl sáčku prášku
do pečiva,
dortová oplatka
Náplň:
7 lžic mléka
7 lžic práškového cukru
7 žloutků, celé máslo
Pracovní
postup
Z bílků a cukru vyšleháme tuhý sníh. Potom přidáme kokos, hrubou mouku, kypřící
prášek a smícháme. Pečeme na dortové oplatce. Po vychladnutí potřeme náplní a
polejeme čokoládoveu polevou.
Poleva: Žloutky, cukr a mléko šleháme nad parou do zhoustnutí. Do
vychladnuté hmoty přidáme celé máslo, případně i 2 lžíce kakaa.