recepty a rady na sladkosti
Dezert
Suzette 02.jpg
Suroviny
7 vajec, šťáva z 1/2 citrónu
200 g jemného krystalového cukru
180 g polohrubé mouky
meruňková povidla
1 krabice dětských piškotů
150 g sekaných ořechů
150 g rozinek,
1 litrová konzerva meruňkového kompotu i se šťáveu, 5 vajec,
Pracovní
postup
Žloutky utřeme s krystalovým cukrem do pěny. Přidáme citrónoveú šťávu, ušlehaný
tuhý sníh z bílků a po částech polohrubou mouku. Vše zlehka promícháme.
Těsto na vymaštěném plechu upečeme ve vyhřáté troubě. Po upečení
a vychladnutí potřeme těsto meruňkovými povidly. Rovnoměr-ně rozetřeme náplň,
potřeme krémem a vrch koláče ozdobíme čokoládo-veu poleveu.
Náplň: Konzervu meruňkového kompotu i se šťávou smícháme s dětský-mi
piškoty, sekanými ořechy, rozinkami a rrumem. Vše smícháme a necháme
v chladničce odležet.
Krém: Celá vejce s cukrem šleháme nad párou do zhoustnutí. Po
vychlad-nutí je přimícháme po lžících do
utřeného másla.
Dunajské
vlny
Suroviny
200 g másla, 3 lžíce kakaa
200 g práškového cukru,
5 vajec
2 polévkové lžíce rrumu
300 g polohrubé mouky
2 čiové lžičky kypřícího prášku do pečiva
680 g vypeckovaných višní
Krém: 1 vanilkový pudinkový prášek,
Poleva:
Pracovní
postup
Máslo utřeme s práškovým cukrem do pěny. Při stálém šlehání po jednom přidáváme
celé vejce a 1 polévkoveu lžíci rrumu. Potom přidáme mouku smíchanou s kypřícim
práškem. Smícháme. Polovinu těsta natřeme na máslem vymazaný plech. Do druhé
poloviny přidáme kakao a další lžíci rrumu. Promícháme a natřeme na
světlé těsto. Vypeckované višně rozdě-líme na těsto a zlehka přitlačíme. Těsto
vložíme do vyhřáté trouby a pe-čeme asi 20 až 30 minut. Na vychladlé těsto
rozetřeme krém a koláč od-ložíme do chladničky ztuhnout. Po ztuhnutí ho
polejeme polevou.
Krém: pudinkový prášek rozmícháme
v mléce. Za stáleho míchání uvaří-me pudink, necháme ho vychladnout. Změklé máslo utřeme
s cukrem a po lžících přidáváme do vychladlého pudinku.
Poleva: Na mírném ohni rozpustíme máslo s čokoládou. Při stálém míchání
utřeme dohladka. Necháme krátce vychladnout a natřeme na vychladlý krém.
Jahodový
zákusek
Suroviny
200 g krystalového cukru
1 dl oleje,
1 kypřící prášek, 4 vejce
200 g polohrubé mouky
Náplň: 3 vanilkové pudinky
12 dl kompotových jahod
2 vanilínové cukry
3 pol. lžíce krystal. cukru
Na ozdobu
2 dl smetany na šlehání
1 ztužovač šlehačky
Pracovní postup
Celé vejce vyšleháme s krystalovým cukrem. Přidáme olej, vedu, mouku
a kypřící prášek. Promícháme, těsto dáme na vymazaný a moukou vysypaný
plech a ve vyhřáté troubě upečeme. Necháme vychladnout. Polejeme náplní, kterou
necháme ztuhnout. Potom na koláč rozetřeme vyšlehanou smetanu se ztužovačem.
Náplň: Kompotové jahody spolu se šťáveu rozmixujeme. V trošce vody si rozmícháme
vanilkové pudinky. Do rozmixované hmoty přidáme
vanilko-vé pudinky, krystalový cukr,
vanilínový cukr a spolu uvaříme za stáleho míchání. Polovychladnutou náplň
rovnoměrně rozetřeme na vychladlé těsto.
Koláč
lenivé ženy
Suroviny
1 hrneček celého máku
2 hrnečky polohrubé mouky
1 hrneček mléka
1 hrneček oleje
2 hrnečky krystalového cukru
3 celé vejce
Pracovní postup
Suroviny spolu dobře vyšleháme. Připravené těsto dáme na vymazaný a moukou
vysypaný plech. Vložíme do vyhřáté trouby a upečeme. Hotový moučník potřeme
jahodovým džemem. Ozdobíme šlehačkou anebo bílkoveu poleveu.
Jablkový
rychlý koláč
Suroviny
400 g hrubé mouky (môže být i polohrubá mouka)
400 g krystalového cukru
600 g nastrouhaných jablek i se šťáveu
3 celá vejce
1 lžička mleté skořice
jeden a půl lžičky jedlé sody
Pracovní postup
Utřeme vejce s cukrem a olejem. Postupně přidáváme mouku promíchanou se sódou bikarbónou a jablká se skořicí. Smícháme. Připravené těsto vylejeme
na vymazaný a pomoučený plech. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě
200 stupňů 20 až 30 minut. Koláč po upečení a vychladnutí potřeme meruňkovými
povidly /marmeládou a posypeme strouhaným kokosem anebo mletými ořechy.
Višňový
zákusek
Suroviny
Těsto:
piškota ze 7 až 8 vajec
Náplň:
1 višňový kompot
150 g krystalového cukru
3 vanilkové pudinky, 7 bílků
180 g krystalového cukru
Na ozdobu
1 šlehačka
1 ztužovač šlehačky
strouhaná čokoláda
Pracovní postup
Uděláme piškotu ze 7 až 8 vajec. Upečený piškot vložíme po vychladnutí zpět na
plech. Naplníme krémem a necháme vychladnout. Potom natřeme vyšlehanou
smetanou se ztužovačem.
Náplň:
Višně z 1 kompotu vypeckujeme a rumelieme na mlýnku. Šťávu z kompotu
dolejeme do