Jdi na obsah Jdi na menu
 


recepty na zákusky a řezy

 

Sýrové preclíky

Suroviny
500 g polohrubé mouky,

1 lžička soli
6 ks sýrokrému,

250 g Palmarínu
2 lžičky jedlé sody,

2 žloutky
Na potření: 1 vejce, sezamové semínka

Pracovní postup

Mouku, sýrokrém, žloutky, Palmarín, jedlou sodu a sůl spolu zpracujeme. Těsto vyválíme a formičkou z něho vykrajujeme preclíky. Přeložíme je na plech pokrytý papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem a vložíme péci do vyhřáté trouby.

Dupľová roláda
 
Suroviny
Těsto č. 1: 4 žloutky, 4 bílky
100 g práškového cukru
100 g polohrubé mouky
 1/2 balíčkukyp. prášku
Těsto č. 2:

 stejné suroviny plus přidáme 20 g ořechů a 2 lžíce kakaa.
 

 Krém: 250 g másla,

 vanilkový pudink
 200 g práškového cukru
 150 g mletých ořechů
 2 lžíce kakaa, 3 dl mléka
 Poleva: 100 g čokolády
 100 g másla


Pracovní postup
Cukr a žloutky utřeme. Přidáme mouku s kypřícím práškem a vmícháme vyšlehaný sníh ze 4 bílků. Těsto rozetřeme na papírem vyložíme plech. Po upečení stočíme a dáme vychladnout. Podobně přpravíme i plát z druhého těsta s  ořechy a kakaem. Z mléka a z vanilkového pudinku uvaříme kaši. Máslo utřeme s cukrem, smícháme s kaší a přidáme ořechy. Krém rozdělíme na dvě časti. Do jedné dáme 2 lžíce kakaa. Vychladlé pásy rozvineme a papír odstraníme. Tmavý plát potřeme svetlou náplní a svineme roládu. Světlý plát zas tmavou náplní, na střed položíme tmavou roládu a přeložíme přes ní okraje světlého plátu. Roládu spojem otočíme na spodek, polejeme čokoládoveu polevou a ozdobíme oloupanými mandlemi.

 

Ovocný koláč
 
Suroviny
Těsto: 4 vejce, 1 dl oleje
200 g práškového cukru
200 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek, 1 dl mléka
Náplň:

2 vanilkové pudinky
7,5 dl mléka, 250 g cukru
2 pochoutkové kysané smetany,  ovoce (mandarínky, jahody, broskve)
Na ozdobu: šlehačka
ztužovač šlehačky  
strouhaná čokoláda


Pracovní postup
Žloutky utřeme s cukrem. Přidáme olej, mléko, mouku smíchanou  s kypřícím práškem a tuhý sníh z bílků. Promícháme, těsto dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Ve vyhřáté troubě upečeme. Po vychladnutí těsto potřeme marmeládou anebo ho pokapeme ovocnou šťávou. Rozetřeme náplň a uložíme na ni ovoce. Ozdobíme vyšlehanou smetanou se ztužovačem a posypeme strouhanou čokoládou.
Náplň: Z mléka, cukru a z vanilkového pudinku uvaříme kaši a necháme ji vychladnout. Přidáme pochoukovou smetanu a smícháme.
 

 

Zákusek z džusu
Suroviny
medové pláty (mohou být i koupené v obchodě)
3  vanilkové pudinky
1,5 l pomerančového
džusu
9 lžic krystalového cukru
piškoty
sterilizovaný ananas
3 práškové šlehačky


Pracovní postup
Připravíme náplň ze tří vanilkových pudinků, 1,5 litru pomurančového džusu a 9 lžic krystalového cukru. Na medový plát vylejeme polovinu hmoty a poklademe na něj piškoty a ananas. Na vše vylejeme druhou polovinu hmoty a necháme vychladnout. Po vychladnutí natřeme vyšlehanou šlehačkou.

 

 Kaštanový řez
 
Suroviny
Piškot: 4 vejce,

6 lžic krystalového cukru
6 lžic polohrubé mouky
1 dl oleje, 1 lžíce kakaa
1 prášek do pečiva

Náplň: 1/2 másla
3 lžíce práškového cukru
1 kostka kaštanového pyré
1  vanilkový pudink, 3 dl mléka
Karamelová šlehačka:
4 lžíce krystalového cukru
3 dl mléka, 2 práškové
šlehačky
1 ztužovač šlehačky

 

Pracovní postup
Celé vejce vyšleháme. Přidáme olej, mouku, kakao a kypřící prášek. Promícháme a dáme péci do vyhřáté trouby. Po vychladnutí těsto necháme na plechu a natřeme ho náplní. Na náplň přijde vrstva karamelovéšlehačky.
Náplň: Z mléka a z vanilkového pudinku uvaříme hustou kaši a necháme ji vychladnout. Máslo, práškový cukr a kaštanové pyré spolu utřeme a přimícháme do vychladlé kaše.
Karamelová šlehačka: Cukr upálime na karamel, ale dříve, než se rozpustí, zalejeme ho mlékem. Po vychladnutí ho smícháme se šlehačkami, ztužovačem a vyšleháme

 

Perníkový koláč
 
Suroviny
Těsto
600 g hladké mouky
240 g práškového cukru
4 vejce
100 g másla
4 lžíce horkého medu
mletá skořice
lžička jedlé sody
Náplň
švestková marmeláda
mleté ořechy
Na potření : 1 vejce


Pracovní postup


Z mouky, cukru, másla, vajec, horkého medu, mleté skořice a z jedlé sody připravíme těsto. Rozdělíme ho na 4 díly a odložíme je na 2 hodiny na chladné místo. Plech na pečení vymažeme. Každý díl odleženého těsta rozváľíme, potřeme švestkovou marmeládou a posypeme 2 hrstěmi mletých ořechů. Naplněný koláč potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme  v mírně vyhřáté troubě 40 minut. Po upečení je lepší koláč krájet až druhý den.
 

Nepečené ořechové čtverečky
Suroviny
100 g horkéj čokolády
100 g mléčné čokolády
50 g sladké smetany  
50 g ztuženého tuku
100 g sekaných ořechů
2 lžíce koňaku
2 dortové oplatky, ořechy

Čokoládová poleva
100 g čokolády na vaření
50 g ztuženého tuku


Pracovní postup
V horké vodní lázni rozpustíme čokoládu a tuk. Dobře promícháme, přidáme smetanu, koňak, opětpromícháme a nakonec vmícháme ořechy. Téměř vychladlou hmotu natřeme na oplatky, přikryjeme druhou oplatkou, mírně zatížíme a necháme vychladnout. Pokrájíme na čtverečky, které namočíme do čokoládové polevy a ozdobíme čtvrtkou ořechu.
Příprava čokoládovej polevy:

 V horkém vodní lázni rozpustíme čokoládu s tukem a dohladka utřeme