recepty na zákusky a řezy
Sýrové
preclíky
Suroviny
500 g polohrubé mouky,
1 lžička soli
6 ks sýrokrému,
2 lžičky jedlé sody,
2 žloutky
Na potření: 1 vejce, sezamové semínka
Pracovní postup
Mouku, sýrokrém, žloutky, Palmarín, jedlou sodu a sůl spolu zpracujeme.
Těsto vyválíme a formičkou z něho vykrajujeme preclíky. Přeložíme je na plech
pokrytý papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem a
vložíme péci do vyhřáté trouby.
Dupľová
roláda
Suroviny
Těsto č. 1: 4 žloutky, 4 bílky
100 g práškového cukru
100 g polohrubé mouky
1/2 balíčkukyp. prášku
Těsto č. 2:
stejné suroviny plus přidáme
Krém:
vanilkový pudink
2 lžíce kakaa,
Poleva:
Pracovní
postup
Cukr a žloutky utřeme. Přidáme mouku s kypřícím práškem a vmícháme vyšlehaný sníh
ze 4 bílků. Těsto rozetřeme na papírem vyložíme plech. Po upečení stočíme a
dáme vychladnout. Podobně přpravíme i plát z druhého těsta s ořechy a kakaem. Z mléka a z vanilkového
pudinku uvaříme kaši. Máslo utřeme s cukrem, smícháme s kaší a přidáme ořechy.
Krém rozdělíme na dvě časti. Do jedné dáme 2 lžíce kakaa. Vychladlé pásy
rozvineme a papír odstraníme. Tmavý plát potřeme svetlou náplní a svineme
roládu. Světlý plát zas tmavou náplní, na střed položíme tmavou roládu a přeložíme
přes ní okraje světlého plátu. Roládu spojem otočíme na spodek, polejeme
čokoládoveu polevou a ozdobíme oloupanými mandlemi.
Ovocný
koláč
Suroviny
Těsto: 4 vejce,
200 g práškového cukru
200 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek,
Náplň:
2 vanilkové pudinky
7,5 dl mléka,
2 pochoutkové kysané smetany, ovoce
(mandarínky, jahody, broskve)
Na ozdobu: šlehačka
ztužovač šlehačky
strouhaná čokoláda
Pracovní
postup
Žloutky utřeme s cukrem. Přidáme olej, mléko, mouku smíchanou s kypřícím práškem a tuhý sníh z bílků.
Promícháme, těsto dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Ve vyhřáté troubě upečeme.
Po vychladnutí těsto potřeme marmeládou anebo ho pokapeme ovocnou šťávou. Rozetřeme
náplň a uložíme na ni ovoce. Ozdobíme vyšlehanou smetanou se ztužovačem a posypeme strouhanou čokoládou.
Náplň: Z mléka, cukru a z vanilkového pudinku uvaříme kaši a necháme ji vychladnout.
Přidáme pochoukovou smetanu a smícháme.
Zákusek
z džusu
Suroviny
medové pláty (mohou být i koupené v obchodě)
3 vanilkové pudinky
1,5 l pomerančového
džusu
9 lžic krystalového cukru
piškoty
sterilizovaný ananas
3 práškové šlehačky
Pracovní
postup
Připravíme náplň ze tří vanilkových pudinků,
Kaštanový řez
Suroviny
Piškot: 4 vejce,
6 lžic krystalového cukru
6 lžic polohrubé mouky
1 dl oleje, 1 lžíce kakaa
1 prášek do pečiva
Náplň: 1/2 másla
3 lžíce práškového cukru
1 kostka kaštanového pyré
1 vanilkový pudink,
Karamelová šlehačka:
4 lžíce krystalového cukru
3 dl mléka, 2 práškové
šlehačky
1 ztužovač šlehačky
Pracovní postup
Celé vejce vyšleháme. Přidáme olej, mouku, kakao a kypřící prášek. Promícháme a
dáme péci do vyhřáté trouby. Po vychladnutí těsto necháme na plechu a natřeme
ho náplní. Na náplň přijde vrstva karamelovéšlehačky.
Náplň: Z mléka a z vanilkového pudinku uvaříme hustou kaši a
necháme ji vychladnout. Máslo, práškový cukr a kaštanové pyré spolu utřeme a přimícháme
do vychladlé kaše.
Karamelová šlehačka: Cukr upálime na karamel, ale dříve, než se rozpustí,
zalejeme ho mlékem. Po vychladnutí ho smícháme se šlehačkami, ztužovačem a vyšleháme
Perníkový
koláč
Suroviny
Těsto
600 g hladké mouky
240 g práškového cukru
4 vejce
100 g másla
4 lžíce horkého medu
mletá skořice
lžička jedlé sody
Náplň
švestková marmeláda
mleté ořechy
Na potření : 1 vejce
Pracovní
postup
Z mouky, cukru, másla, vajec, horkého medu, mleté skořice a z jedlé sody připravíme
těsto. Rozdělíme ho na 4 díly a odložíme je na 2 hodiny na chladné místo. Plech
na pečení vymažeme. Každý díl odleženého těsta rozváľíme, potřeme švestkovou marmeládou
a posypeme 2 hrstěmi mletých ořechů. Naplněný koláč potřeme rozšlehaným vejcem
a pečeme v mírně vyhřáté troubě 40 minut.
Po upečení je lepší koláč krájet až druhý den.
Nepečené
ořechové čtverečky
Suroviny
100 g horkéj čokolády
100 g mléčné čokolády
50 g sladké smetany
50 g ztuženého tuku
100 g sekaných ořechů
2 lžíce koňaku
2 dortové oplatky, ořechy
Čokoládová
poleva
100 g čokolády na vaření
50 g ztuženého tuku
Pracovní
postup
V horké vodní lázni rozpustíme čokoládu a tuk. Dobře promícháme, přidáme smetanu,
koňak, opětpromícháme a nakonec vmícháme ořechy. Téměř vychladlou hmotu natřeme
na oplatky, přikryjeme druhou oplatkou, mírně zatížíme a necháme vychladnout.
Pokrájíme na čtverečky, které namočíme do čokoládové polevy a ozdobíme čtvrtkou
ořechu.
Příprava čokoládovej polevy: