Jdi na obsah Jdi na menu
 


recepty na zákusky a řezy

 

Jogurtový dort

Jogurtová torta
10 – 12 porcí, čas přípravy: 45 MINUT
250 ml šlehačkové smetany  
3 ovocné jogurty
6 lžic práškového cukru
1 balíček mleté želatiny (20 g)
n 100 ml vody
1 balíček dlouhých piškotů
fíky

 

1. Šlehačkovou smetanu  vyšleháme s cukrem dotuha. Opatrně přimísíme ovocné jogurty.

2. V horké vodě (ne vroucí) rozpustíme želatinu a rychle smícháme se šlehačkovo-jogurtovou masou. Přimísíme na kousky pokrájené ovoce (např. fíky).

3. Dortovou formu vypláchneme studenou vedou, vyložíme piškoty, vlijeme do ní připravenou hmotu a vložíme do chladničky.

4. Před podávaním dort ozdobíme ovocem, případně čokoládou, oříšky a podobně.

 

 

Ořechovo-kávový zákusekOrechovo-kávový zákusok 

Těsto:
5 vajec
5 lžic krystalového cukru
5 lžic polohrubé mouky
1 balíček kypřícího prášku
1 lžíce kakaa
1 lžíce ořechů

Krém:
250 g mletých ořechů
150 g práškového cukru
500 ml silné čierné kávy
250 g másla
rum
piškoty
čokoládová poleva

 

 

 

Pracovní postup:  

1. Těsto: Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme přesátou mouku s kypřícím práškem, kakao, mleté ořechy a tuhý sníh z bílků. Vypracujeme těsto, které vylejeme na vymazaný, moukou vysypaný plech a upečeme. Upečené těsto necháme vychladnout.

2. Krém: Mleté ořechy smícháme s práškovým cukrem a zalejeme takovým množstvím kávy (přibližně 200 ml), aby vznikla hustá směs. Změklé máslo utřeme dohladka, spojíme s ořechovou hmotou a vypra-cujeme krém. Vychladlé těsto pokapeme rrumem a natřeme polovinou ořechového krému.

3. Piškoty namáčíme do vychladléj kávy a poklademe na krémovou vrstvu. Na piškoty navrstvíme zbytek krému. Zákusek necháme mírně ztuhnout, potom ho potřeme čokoládovou polevou.

 

 

Dírkovaný koláč

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: 1 pohár (250 ml) krystalového cukru, 2 poháry polohrubé mouky,

1 pohár šlehačky, 3 vajíčka, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr;

na povrch: 250 g tvarohu, 1 vejce, cukr podla chuti,1 menši pohár džemu


 

 

 

Pracovní postup:
toto je jeden z našich oblíbených koláčů....

všchny přísady na těsto dobře vymísit....

 

v misce si připravte tvaroh - do tvarohu dáte vajíčko, cukr podle chuti trochu citronové kůry a rozinky, všecko dobře promísit....

 

těsto vylijte do vymazaného a moukou vysypaného plechu....

 

na těsto střídavě ukládáme lžičkou kopky z tvarohu a džemu (džem by měl být hustější)....

 

koláč připravený do trouby ( na polovinu tvarohu můžeme dát rozinky namocené v rumu)....

 

upečený koláč - při pečení se kopky mírně propadnou do těsta a vytvoří se "dírky".....

 

takovéto....

 

můžete ho pocukrovat práškovým cukrem....

 

a takto vypadá nakrájený - je opravdu výborný!....