Jdi na obsah Jdi na menu
 


recepty na zákusky a řezy

Politické řezy
Suroviny
Těsto: 350 g mouky
1 balíček kypřícího
prášku do pečiva, 1 vejce
220 g Palmarínu
120 g cukru
1 vanilka
1 citrón – šťáva i s kôrou
2 tabuľky čokolády

 


Krém
200 g práškového cukru
3 žloutky
1 strouhaná čokoláda
100 g mletých oříšků
tuhý sníh ze 3 bílků


Pracovní postup
Z mouky, kypřícího prášku, vejce, Palmarínu, cukru, citrónové šťá

vy, čokolády a vanilky vypracujeme těsto a rozdelíme ho na dvě časti. Prvú část dáme na plech a potřeme malinovým džemom. Na to dáme krém. Zakryjeme druhým těstem, popícháme vidličkou a při mírné teplotě upečeme. Před podávaním posypeme vanilkou.
Krém: Práškový cukr utřeme do pěny se žloutky. Přidáme strouhanou čokoládu, mleté oříšky a sníh z bílků.

 

Klobásové koláčky

Suroviny
350 g hladké mouky
250 g margarínu
2 dl kysané smetany  
domácí klobása
tvrdý sýr, sůl

 

Pracovní postup
Z mouky, margarínu a ze smetany  vypracujeme těsto a necháme ho odstát 12 hodín. Těsto rozválíme na sílu 3 až 4 mm. Vykrajujeme kolečka, která potřeme rozšlehaným vejcem, osolíme a poklademe na suchý plech. Na každé těstíčko položíme kolečko klobásy a opět potřeme vejcem. Ze zbytků těsta vykrajujeme malé hvězdičky a klademe je do středu klobásy. Opět potřeme vejcem, posypeme  strouhaným sýrem a upečeme v troubě..

Míša řezy
Suroviny
Těsto: 6 žloutků, 2 dl oleje
6 lžic práškového cukru
5 lžic polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
sníh ze 6 bílků
tuk na vymazání
mouka na vysypání plechu

 

Náplň: 250 g másla
250 g práškového cukru
750 g jemného tvarohu
Poleva:1 čokoláda na vaření

120 g 100 % tuku
1 lžíce práškového cukru
2 lžíce kakaa
1 lžíce oleje
Rozpustit v horké vodní lázni. Chladnou čokoládovou polevu vylít na tvarohovou hmotu a rozetřít po povrchu.

Pracovní postup
Žloutky utřeme s cukrem. Přidáme mouku s kypřícím práškem, olej, tuhý sníh z bílků a smícháme. Těsto dáme na vymazaný, moukou vysypaný plech a ve vyhřáté troubě upečeme. Na vychladlé těsto natřeme připravenou náplň a polejeme ji chladnou čokoládoveu polevou. Naplněný koláč necháme chladiť v chladničce.

 Kaštanové kuličky

Gaštanové guľôčky
60 kusů, čas přípravy: 20 MINUT
500 g kaštanového pyré (2 kostky)
150 g dětských piškotů
150 g práškového cukru
2 balíčky vanilínového cukru
125 g másla
1 balíček oloupaných mandlí na ozdobení
pár kapek rrumu

 

POLEVA:
100 g čokolády
40 g stuženého tuku
1 lžíce oleje

Pracovní postup:

1. Kaštanové pyré smícháme s mletými dětskými piškoty a máslem. Přidáme práškový a vanilínový cukr. Hmotu odložíme do chladu asi na dvě hodiny.

2. Rukama tvarujeme kuličky v průmeru asi 2,5 cm a klademe na mastný papír na pečení.

3. Připravenou polevu oblievame každú guľôčku tak, že mělou lyžičkou nalejeme polevu zvrchu, aby nerovnoměrně stekala. Spodná část ostane bez polevy.

4. Do každej guľôčky vložíme olúpanú mandľu.

5. Servírujeme v malých papierových košíčkoch.

 

 

 

 

Mandlové suchary

Mandľové sucháre ČAS PRÍPRAVY: 30 MINUT
5 bílků
150 g hladké mouky
150 – 200 g práškového cukru
60 g mandlí
60 g oříšků
tuk na vymazání formy (srnčí hřbet)

 

Pracovní postup:

1. V misce vyšleháme bílky s cukrem na tuhý sníh a potom přidáme mouku. Sekané mandle a oříšky vmícháme do sníhu. Těsto vylejeme do připravené formy a upečeme.
elektrická trouba : 160 °C, teplovzdušná trouba: 140 °C, plynová trouba: stupeň 2 – 3, čas pečení: 30 – 35 minut

2.  Po upečení těsto i s formou zabalíme do alobalu a odložíme.

3.  Na druhý den ho vyklopíme z formy, nakrájíme na tenké plátky (1-2 mm)avysušímev troubě.
elektrická trouba: 135 °C, teplovzdušná trouba: 115 °C, plynová trouba: stupeň 1 – 2, čas pečenia: 25 – 30 minut
TIP:
Ořechy a mandle můžeme nechat i celé.

 

Kávovo-karamelový zákusek

Suroviny
Těsto:

8 vajec, 3 lžíce kakaa
8 lžic krystalového cukru
4 lžíce polohrubé mouky
Náplň č. 1: čtvrt litru mléka
3 žloutky, 1 lžíce hladké
mouky, 1 lžíce krystalového
cukru, 2 lžičky vitakávy
anebo ness- kávy
Náplň č. 2: čtvrt litra mléka
1 karamelový  pudink
Krom toho: 250 g másla
2 lžíce jahodové marmelády
4 lžíce práškového cukru
200 až 300 g ořechů
bílá čokoláda

Pracovní postup
Celá vejce s krystalovým cukrem šleháme ve šlehači na nevyšších otáčkách 15 minut. Postupně přidáváme mouku a kakao. Hmotu vylejeme na vymazaný, moukou vysypaný hluboký plech a dáme péci do vyhřáté trouby na 170 stupňů. Pečeme 15 až 20 minut. Ingrediencie z prvé náplně krátce vyšleháme a všechny spolu vaříme ve vodní lázni, dokud náplň nezhoustne. Takto pokračujeme i při druhé náplni. Obě spojíme a do vychladnuté hmoty zašleháme utřené celé máslo s práško-vým cukrem. Vychladlé těsto potřeme marmeládoum a naneseme náplň. Vrch zákusku posypeme sekanými opraženými studenými  ořechy a nastrouhanou bílou čokoládou.

 

 

Řezy z vaječného koňaku
Těsto:

 4 vejce, 4 PL horké vody, 200 g práškového cukru,

200 g polohrubé mouky,

1 ČL kypřícího prášku do pečiva, 1 vanilínový cukr, 250 g másla

Obloha: 150 g másla,

2 balíčky vanilkového  pudinku, 150 – 200 ml vaječného koňaku, máslové sušenky, 500 ml mléka, 150 g práškového cukru, rum, čokoládovou polevu

Pracovní postup:
Z másla, mouky, vajíček, vanilínového cukru, prášku do pečiva a vody vypracujeme těsto. Rozetřeme ho na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 13 minut, 2 minuty ho necháme státve vypnuté troubě.
Náplň: Máslo utřeme s cukrem. Ze 2 balíčkův vanilkového  pudinku a půl litra mléka uvaříme  pudinkovú hmotu. Necháme jivychladnout ve vodní lázni se studenou vodou, často mícháme, aby sa nevytvořily hrudky. Postupně přimícháme utřené máslo s cukrem a nakonec vaječný likér. Krémem potřeme vychladlé těsto. Sušenky krátce
namočíme do rumu zředěného s vodou. Poklademe je jednu vedle druhé na krém, potřeme rozpustěnou čokoládovou polevou a vložíme na pár hodín do chladničky ztuhnout

 

Řezy Rigoletto

Rezy Rigoletto
250 g másla, 120 g práškového cukru
360 g hladké mouky, malinový džem
Náplň:
250 g práškového cukru, 4 vejce
200 g rozinek, 150 g sekaných ořechů
200 g sekaného kandovaného ovoce
Krém:
3 vejce, 300 g práškového cukru
2 lžíce kakaa, 250 g másla

Poleva:
1 čokoláda na vaření
70 g ztuženého pokrmového tuku

Pracovní postup:
1. Těsto: Z másla, práškového cukru a přesáté mouky vymísime těsto, které na chvíľu odložíme do chladničky. Studené těsto rychle rozválíme, přeložíme na plech vyložený papírem na pečení a napůl upečeme. Teplé, čáteočně upečené těsto potřeme malinovým džemem.

2.Náplň: Vejce s cukrem vyšleháme do pěny. Pěnu nad párou zahřejeme, odstavíme a opatrně vmícháme sekané ořechy, kandované ovoce a rozinka. Připravenou směs navrstvíme na těsto a vložíme dopéci do trouby.

3. Krém: 3 vejce, práškový cukr a kakao utřeme dotuha nad parou.  K vychladlé směsi přidáme změklé máslo a utřeme krém, který natřeme na vychladlé těsto.

Čokoládová poleva: Čokoládu polámeme, spolu s máslem rozpustíme nad parou a utřeme hladkou polevu, kterou opatrne natřeme na náplň. Necháme ztuhnout, potom pokrájame.

 

 
 

Portrét